30 września 2018 r. podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu odbył się Wielki Finał ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz wręczenie prestiżowej nagrody Perła 2018 przyznawanej za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Nasz miód lipowy został nagrodzony Perłą, jako najlepszy produkt żywnościowy polski. Udział w konkursie biorą producenci najwyższej jakości - polskiej żywności.
Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz marszałków województw jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w poszczególnych regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Kamila Zbigniew Lisińscy